K výročiu okupácie v roku 1968 odhalia tabuľu

20.08.2013 Liptovský Mikuláš

19.28.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁSŠ - Pri príležitosti 45. výročia prepadnutia bývalého spoločného štátu Slovákov a Čechov vojskami členských štátov Varšavského paktu odhalia predstavitelia mesta pamätnú tabuľu. Stane sa tak v stredu 21. augusta na východnej stene Župného domu. Visieť bude čelom k ulici, po ktorej prechádzali tanky agresora. Autormi pamätnej tabule sú Katarína Verešová a Peter Lehotský.
„Dôvodom realizácie tejto tabule je, aby sme pamätali na tragické udalosti našich novodobých dejín. August 1968 zasiahol do života všetkých občanov,“ hovorí primátor Alexander Slafkovský. „Aj moja generácia patrí medzi postihnutých následkami toho, čo augustové tanky do našej krajiny priniesli,“ dodáva.
Vojenský vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavského paktu na čele so Sovietskym zväzom v noci z 20. na 21. augusta 1968 sa stretol počas prvého týždňa s tvrdým odporom. Najostrejšie prejavy odporu boli spojené s pokusom okupačných jednotiek obsadiť budovu pražského rozhlasu. Pri potýčkach v jeho okolí zahynulo tridsať ľudí a vyše tristo ich bolo zranených. V priebehu invázie bolo okupačnými vojskami zabitých alebo v dôsledku nehôd prišlo o život viac ako sto Čechov a Slovákov. Okupačné vojská zatkli členov vlády i predsedu parlamentu a odviezli ich do Moskvy.
Súčasťou spomienok na tragický moment novodobých bude po odhalení tabule vernisáž tematickej výstavy v Múzeu Janka Kráľa. „Predstavili sme na nej artefakty týkajúce sa priamo nášho mesta,“ vysvetlil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región